Ana Sayfa / Dergide Bu Ay / Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz

Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz

Hatay’ın birçok konuda konuda önde gelen ilçelerinden biri Kırıkhan’dır. Tarımı, ekonomisi, nar ekşisi ve dişçiliği ile bilinen Kırıkhan’ı bölgenin en yetkili ismiyle konuştuk. Kırıkhan hakkında merak ettiklerimizi sorduk. Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik ve ilçenin yakın geçmişi ile uzak geleceği arasında bir köprü kurduk. Kırıkhan’ı bir de Kırıkhan,’a gönül vermiş olan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz’dan dinleyelim…

Öncelikle okuyucularımız için kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Çok uzun yıllardır siyasetin içerisindeyim. Demokrat Parti kökenliyim. Daha sonra Kırıkhan’da çok uzun yıllar Doğruyol Partisi İlçe Başkanlığı yaptım. 2009 yılında yine Demokrat Parti’den Belediye Başkan adayıydım, yüzde 30’a yakın oy aldım ancak benden önce çalışmalarını yürüten başarılı bir kardeşimiz vardı, bu görevi kendisi yürüttü. 2014 yılında Ak Parti’nin davetiyle siyaset sahnesinde yeniden yer aldım. 2009 yılında başladı çalışmalar ve 2014 yılında Ak Parti Kırıkhan Belediye Başkan Adayı olarak çıktım. Yüzde 66 oy oranı ile de şu an çok gönülden sevdiğimiz, aldığımız her nefeste şükrettiğimiz bu topraklara hizmet hakkı elde ettim. Bu aşamada bize verilen bu 5 yıllık süreyi dolu dolu, vatanımıza milletimize ve değerlerimize hizmetle geçirmek için çalışıyoruz.
Siyasi hayatımın yanı sıra, lisans eğitimimi iktisadi idare alanında tamamladım ve bir müddet serbest muhasebecilik yaptım. 1992 yılı itibariyle de Türkiye’de Sınav Dershaneleri kuruculuğunu yaptım. O zamandan beri serbest muhasebecilik faaliyetlerimiz devam ederken, bir süre önceye kadar Hatay’ın tüm ilçelerinde bir süredir de Kırıkhan, İskenderun ve Reyhanlı olmak kaydıyla dershane faaliyeti gösteriyoruz. Küçülerek büyümeyi hedefliyoruz ve okullaşarak eğitim hayatımıza devam ediyoruz. Dünyaya yeniden gelsek ve bana ne olmak isterdin diye sorsalar, eğitimci olmak istiyorum derdim. Bugün öğretmen değilim ama bu mesleği dünyanın en kutsal mesleği olarak görüyorum.

Kırıkhan’ı kısaca nasıl tanıtırsınız bize?
Kırıkhan coğrafi olarak 688 kilometrekare alana yayılmış, yaklaşık 73 mahalleden 110.000 nüfustan oluşan, ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalı, bunun yanında tarımla beraber sanayileşme yönünde de bir takım adımlar atan, şirin, Hatay’ın merkezi konumunda, Hatay’ın ve Türkiye’nin en şirin ilçelerinden bir tanesi.

Kırıkhan Belediye Başkanı olarak göreve başladığınızdan beri gerçekleştirdiğiniz projeler nelerdir?
Kırıkhan 73 mahalleden oluşan, 115 yerleşim yeriyle beraber çok geniş alana yayılmış bir ilçe. Bu nedenle yeni yasalarla birlikte de hizmet sahamız çok genişledi. Ben hep söylüyorum, bir ucu dağda yani radarda diğer ucu Suriye sınırında olan büyük bir alanda hizmet veriyoruz. Belediyenin asli görevleri park, bahçe, yol, kaldırım yapmaktan ziyade bu ülkenin ekonomisine yön veren bir örnek ve önder kamu kişiliğinin bulunması gerektiğine inanıyorum. Biz bu kıt imkanlar içerisinde ilk başta şunu yapmak istedik, çok ciddi manada yol eksiğimiz vardı. Dışarıdaki parke imalatlarının çok pahalı olmasından kaynaklı bunu kendimiz ürettiğimiz zaman ciddi manada ilerleme kaydedeceğimizi farkettik ve hemen bir taş ocağı kurduk. Bu taş ocağının içerisinde bir parke fabrikası kurduk. Ayrıca saatte 270 ton kapasiteli sıcak asfalt fabrikamızı kurduk ve bu alanlarda biz tamamen kendi üretimimizi yapıyoruz. Kıt imkanlar farklı kapıları zorlamamızı sağladı. Bunun yanı sıra bir sosyal tesis Kırıkhan’ın ciddi anlamda bir ihtiyacıydı. Bizim uzun zamandır Kırıkhan’da bir tane bile sinema salonumuz yoktu. Üniversiteye giden öğrenciler burada sinemaya gitmeden üniversite okumaya gidiyorlardı. Dünyada vizyona giren filmler aynı anda Kırıkhan’da da gösterime girecek.

 

KIRIKHAN KÜLTÜR MERKEZİ PROJESİNE TAM DESTEK
İlçemizde yıllardır yapılması için çeşitli girişimlerde bulunulan Kültür Merkezi nihayet gerçekleşiyor. İlçemiz TOKİ Bölgesinde yapılacak olan Kültür Merkezi projesinin toplam inşaat alanı 6310 m2 olup, içerisinde; 576 kişilik çok amaçlı salon, fuaye(dinlenme yeri), 1 Adet sergi salonu, 2 Adet atölye, 1 Adet halk oyunları salonu, 1 Adet Kütüphane, 2 Adet okuma salonu, 1800 m2 Kapalı park alanı bulunacak.

Gelecekte planladığınız projeler hakkında bilgi verir misiniz?
Bizim için çok önemli olan Deli Bekir deremiz vardı, çevre düzenlemesiyle beraber burayı insanlarımızın nefes alabileceği bir alana dönüştürdük. Kent ormanı inşaa ettik ve buraya Hatay’ın en büyük çocuk köyünü yapacağız, açılışı da 23 Nisan 2017 tarihinde yapmayı hedefliyoruz. Ve hemen yan tarafına da bir Osmanlı köyü kuracağız. Biz buna “yaşayan Kırıkhan” diyoruz. Bu bizim en büyük projelerimizden bir tanesiydi. Semt sahaları oluşturduk, içerisinde tenis kortu, basketbol sahası ve çim saha olan semt sahaları yaptık. Türkiye’nin en büyük suni şelalesini yapmaya başladık, önümüzdeki yıl içerisinde bitmiş olacak. Bu bölgede yine Türkiye’de ilk defa yapılacak olan Kültürhan Projesi var. Projenin ilk aşaması bitti, 2017’nin ilk üç ayı içerisinde temeli atılacak. İçerisinde yaşayan tarihimizle beraber dünü ve bugünü buluşturduğumuz yaşayan bir kültür merkezi haline gelecek.

Kırıkhan halkı geçimini büyük oranda tarım ile sağlıyor. Bu anlamda tarım ile ilgili projeleriniz nelerdir?
Bu konudaki en önemli projelerimizden biri Tahta Köprü Barajı. Tahta Köprü Barajı, önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek ve AK Parti hükümetinin en büyük projelerinden biri olacak. Yine 2017 yılında Reyhanlı Barajı projesi bitecek. Kısaca 2018 yılında bizim bölgemizde sulanmayan bir karış toprak kalmayacak. Tarım güçlendikçe ilçe de güçlenir. İlçeniz güçlü oldukça siz de güçlü olursunuz, projeleriniz daha dinamik olur. Bu nedenle tarımla ilgili projelerin hepsini çok önemsiyoruz. Küçük çiftçimize ek gelir olarak da ipek böcekçiliği ile ilgili bir projemiz var. Bizim bölgemiz ipek böcekçiliği için çok yatkın bir bölge. Bununla ilgili altyapı çalışmalarımız başladı, önümüzdeki yıl bu projeyi de hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Kırıkhan deyince akla ilk gelenlerden biri de diş teknisyenliği. Bu konuda sağlık turizmi anlamında çalışmalarınız var mı?
Benim ailem de dişçidir. Şu an bu konuda bölgemizde iyi bir ivme kazandık. Yurtiçi dahil, yurtdışından hasta kabulüne başladık. Her ne kadar ulusal bazda görsel ve yazılı olarak reklamımız olmasa da memnuniyet üzerine dayalı reklamımız yapılıyor. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden özellikle de Kıbrıs’tan gelen hastalarımız oluyor. İlgili diş kurumu gelen hastaları havaalanından alıyorlar, herkes kendi misafirhanesinde misafir ediyor. Hatay’ı gezdiriyorlar. Hem turizm yapmış oluyorlar hem de dişle ilgili sağlıklarına kavuşup ülkelerine geri dönüyorlar. Hem ilçenin gelişimi anlamında hem de ekonomik gelişim anlamında çok destekliyoruz biz bu sektörü.

Sizce ilçenin en önemli sorunları nelerdir ve belediye olarak bu sorunları çözüm projeleriniz var mı?
En önemli sorun dediğimiz zaman o kadar çok madde yan yana gelir ki hangisinden başlayacağınızı bilemezsiniz. Kırıkhan’ın en büyük sorunu, genel bazda şehircilik ve imar yapılanması. Biz bu konuyla ilgili büyük şehirle ortak çalışmalarımızı yapıyoruz. Kentsel dönüşüm bu bölgenin kurtuluşu. Tabi kentsel dönüşümde de yeni yapılan yapılar arz ve talep dengesi üzerine kurulu olmalıdır. Şu an bizim hedefimiz ancak, yeni tünel projesiyle beraber bu bölgenin yerleşik alan olması. O zaman yaşanabilir modern Kırıkhan’ı meydana getirebiliriz.
Suriye savaşından sonra oluşan göç dalgası ilçenizi nasıl etkiledi?
Şu anda 60 bine yakın Suriyeli ilçemizde yaşıyor. Burada konteynır kent veya çadır kent yok. Suriyeden, savaştan kaçıp gelen vatandaşlar burada bizimle beraber, aynı apartmanda sokakta yaşıyorlar. Ve şu ana kadar bu konuda hiçbir sorun yaşamadık. Ben bunun için güzel Kırıkhan’ın güzel insanlarına bu manada ensar ve muacir ilişkisini en güzel şekilde yaşayıp yaşattıkları için minnet ve şükran duyuyorum.

Kırıkhan halkını yakın zamanda doğalgaz ile tanıştıracaksınız. Çalışmalar hangi aşamada?
İnsanlarımız yakın bir zamanda artık sokağa çıktıklarında zehir solumayacaklar. Çocukların yanakları kırmızı olur al al olur, bizim çocuklarımızın yanakları soluk oluyor çünkü zehir soluyorlar. Enerji Bakanlığı ile bu konuyu görüştüğümüzde bunu söylemiştim ve sosyal sorumluluk projesi kapsamında istemiştim. Önümüzdeki aylarda bu projemizi hayata geçireceğiz.

Siz de eğitimci kökenlisiniz; eğitim, kültür ve sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye’de 2014 yılında soysal sorumluluk ödülü, tüm yerel ve ulusal televizyonlar birliği tarafından iki tane belediyeye layık görüldü. Bunlardan biri Kırıkhan Belediyesi diğeri de İstanbul Tuzla Belediyesi. İlçe halkı adına, burada gerçekleştirdiğimiz projelerden dolayı bu ödüle layık görüldük. Tabi bu bizi daha çok kamçıladı. Eğitim konusunda Kırıkhan yatırım anlamında çok ciddi mesafe kat etti. Şu an Türkiye’nin 20 noktasında uygulanan lise kampüslerinden biri Kırıkhan’da. Önümüzdeki yıl bir fen, iki tane anadolu lisesi, bir tane de özel okul olmak kaydıyla dört tane lisemiz faaliyete giriyor. Bunların tamamı bir kampüs içerisinde olacak. Bu kampüs içerisinde yurtlar, sinema salonları, spor salonları olacak. Biz tünele hazırlanıyoruz. Kırıkhan’ı yerleşik alana, cazibe merkezi haline dönüştürmeye çalışıyoruz. Dünyada Hatay hoşgörü merkezi olarak, medeniyetler merkezi olarak bilinir. Bu kesinlikle doğru. Burada asırlardır barış, kardeşlik, huzur ve hoşgörü içerisinde yaşıyoruz. Tüm bu güzelliklerin temeli ise eğitimdir.

İlginizi Çekebilir

YENİ KARİYER YOLU: GİRİŞİMCİLİK

Son yıllarda, girişimcilik ve inovasyon kavramlarının giderek artan bir şekilde popüler olduğuna ve artan sayıda …

Bir cevap yazın

Watch Dragon ball super