“Türkiye’nin yatırımla ve istihdamla büyümesi gerekiyor. Bunun için nasıl 2016 yılında demokrasimizi savunmak için halkımızla hep birlikte dik duruşumuzu gösterdiysek, bu yıl da ekonomik seferberlik ilan edip, yatırım yapıp, Türkiye’nin işsizlik sorununu çözmemiz gerekir”
Eyüp bey, okurlarımız için kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz bize?
1966 yılında Konya doğdum. Vefa Lisesi’nden mezun olduktan sonra üniversite eğitimimi Gazi Üniversitesi Eczacılık Bölümü’nde tamamladım.
Öğrenim hayatınızdan sonra Konya’da Eczacılık ile başlayan iş hayatınızın daha sonra büyük bir şirketler topluluğuna doğru gelişme öykünüzü bizimle paylaşır mısınız?
Üniversiteden mezun olduktan sonra memleketim Konya’da eczanemi açtım. Eczacılığı çok sevmeme rağmen, ticaret hep ilgimi çekti. Abim Mahmut Akbal ile birlikte İstanbul’a gelerek ticarete atıldık. İlk olarak otomotiv sektöründe işe başladık. O dönemde küçük bütçelerle orta gelir grubu vatandaşlarımızı otomobil sahibi yapmak amacıyla yola çıktık. FuzulOto çok başarılı olunca; bunu gayrimenkul sektörüne uyarlamak istedik. FuzulEv markamızla Türkiye’deki pek çok kişinin hayallerine mümkün olan en kısa sürede kavuşmasına ortak olarak toplumdaki yardımlaşma kültürünün yeniden canlanmasını sağladık.
Son günlerde konut sektöründe ekonomiye paralel bir durgunluk ve daralma gözleniyor. Siz konut sektöründeki gelişmelerin bugünü ve yarını hakkında nasıl bir öngörüde bulunursunuz?
İnşaat, Türkiye’de 250’den fazla iş kolunu etkileyen lokomotif bir sektördür. Geliştirilen projelerle ekonomideki canlılığı da ayakta tutuyor ve büyümeye katkı sağlıyor. Ben durgunluğun hükümetin aldığı kararlarla geçtiğini düşünüyorum, gözle görülür bir canlılık var sektörde. 240 ay vade, KDV’nin inmesi ve damga vergisi uygulaması sektörü olumlu yönde etkiledi.
Sizce konut sektöründe uygulanan 240 ay gibi uzun vadeler Amerika’da ki mortgage krizi gibi bir durum yaratabilir mi Türkiye’de?
20 yıl vade kampanyası sonrasında sektörde bir ayda 2 bin konut satışı yapıldı. Türk halkı 240 ay vade gelse de daha çok 60 ay- 80 ay vadeye yöneliyor. 240 ay vade uygulaması moralleri yükseltti. Konut almayı düşünmeyenleri konut yatırımına yönlendirdi. Sektörde daha çok moral etkisi yarattı. Dolayısıyla bir mortgage krizi olabileceğini düşünmüyorum.
Kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntılar ve bunların aşılması için atılması gereken adımlar neler olabilir?
Kentsel dönüşümde büyük bir ivme kazanıldı. Özellikle gayrimenkul sertifika uygulamasının gelmesiyle kentsel dönüşümde finansal sorunların da çözüleceğini düşünüyorum. Böylelikle projeler çok daha hızlı hayata geçecek. Devlet bu konuda oldukça kararlı. Özellikle de İstanbul’da büyük bir deprem riskinin sürekli olarak bakanlık nezninde de gündeme getiriliyor olması; bundan sonra kentsel dönüşümü hızlandıracaktır.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdam ve konut seferberliği konusundaki açıklamaları doğrultusunda sizin girişimlerinizi ve düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Türkiye’nin yatırımla ve istihdamla büyümesi gerekiyor. Bunun için nasıl 2016 yılında demokrasimizi savunmak için halkımızla hep birlikte dik duruşumuzu gösterdiysek, bu yıl da ekonomik seferberlik ilan edip, yatırım yapıp, Türkiye’nin işsizlik sorununu çözmemiz gerekir. Biz de Fuzul Grup olarak; 250 kişiyi bu yıl işe almayı planlıyoruz. Özellikle açacağımız Fuzulev şubelerimizle Anadolu’da gençleri istihdam edeceğiz. Biz Cumhurbaşkanımızın başlattığı ekonomik seferberliği çok değerli buluyoruz. 2023 güçlü Türkiye’si için çalışmaya, büyümeye, ülkemizi büyütmeye devam edeceğiz.
Devam eden ve yeni projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Fuzul Yapı olarak Başakşehir’de Olimpa Park Plus projemizi sahiplerine teslim ettik. Vadi Yaka projemizin satışı ise, bitti sayılır. 2016 yılının en büyük projesini Al Zamil ve Seha Yapı ortaklığında üçlü konsorsiyumla ‘3.İstanbul’ Başakşehir projesiyle gerçekleştirdik. Birinci etap ve 2. etabı hızla satışa sunduk. 2017 yılında da Gaziosmanpaşa’da Tem Avrasya projesine imza atacağız.