Hatay, sadece yemek kültüründe öne çıkmamış aynı zamanda tatlı kültüründe de “HATAY KÜNEFESI” ismini tescilleyerek kendini ispatlamıştır.
Hatay’da birçok dinden ve inançtan insanlar yaşamaktadır. İnsanların yüzyıllardan beri beraber yaşaması, doğal olarak kültürel zenginliği arttırmış ve bu artış her alana yansıdığı gibi özellikle mutfak geleneklerine yansımıştır. Kendine özgü mutfak geleneğini oluşturmuş, bu geleneği günümüze kadar yansıtmıştır.
Künefenin Başkenti Hatay’da, künefe bir tatlı ismi olmaktan çıkarak giderek bir yaşam biçimi halini aldı. Eee, Hatay deyince ilk akla gelen künefe olursa, varsın tescillensin künefemiz.
Antakya’ya gelir gelmez ilk adresinizin bir künefeci olması şart. Günde iki porsiyon künefe kâfi. Hele de bu künefeyi Meclis Künefe Cafe’de yediyseniz. Hatay dilinde derler ya “yeme de yanında yat”. İşte aynen öyle bir şey.
Meclis Künefe Cafe geleneksel tereyağlı yüzde yüz ev künefesini köy sütü ile birlikte süper lezzet ve uygun fiyat ile kısa sürede en çok tercih edilen mekânlar arasında ilk sıraya yerleşti.
Neden mi Köy Sütü?
Künefe tezgahı hemen giriş kapısının karşısında bulunan ve modern renklerle dizayn edilmiş mekanda künefelerin hazırlık aşaması ve pişirilmesi her şey müşterilerin gözü önünde yapılıyor.
Künefe, nar gibi kızarmış şekilde müşterilerinin önüne geliyor. Yanında ise; bir bardak ılık süt. Sütün sebebini sorduğumuzda ise; şekersiz verilen süt içildiğinde ağız içerisinde daha önce hissedilen tatların hepsi sıfırlanıyor. Bu şekilde tatlının tadı ve kalitesi daha iyi hissediliyor. Tatlının ağırlığı da süt ile hafifletiliyor.
Sütü içerken tatlı ile ilgili bu kadar önemli bir ayrıntıyı bu güne kadar nasıl atladığımı düşündüm. İşte midenizin tatlıdan önce rahatlamasına ve daha çok tatlı yemenize sebep olan ayrıntı köy sütünde gizli.
Meclis Künefe Cafe sadece köprübaşında değil, Samandağ Sahilinde, Hatay Havaalanı Künefest Şubesi’nde ve Florya/İstanbul’da künefesiz yapamayanlar için denizde, havada her yerde künefe yemenin lezzetini künefe severlere sunuyor.
Tabi sadece künefe diye bahsettiğimiz bu tatlı dışarıda hazır olarak yapılmıyor. İsteyen evlerinde de yapabiliyor. Hele de genç kızlar için bölge içerisinde şöyle bir söylem vardır; “ Künefe yapmayı öğreniksen evlenecek yaşa geliksin” derler.
E hadi gelin bir de size çarşı usulü künefe evde nasıl yapılır. Künefenin ustasından tüm ayrıntılarıyla öğrenelim.
İŞİN SIRRI BAKIR TEPSİ
Antakya’da hangi kapıyı çalsanız, çalın. Hemen kapı arkasında görebileceğiniz yeni kalaylanmış bakır tepsiler bu işin sırrı.
Kullanılan Malzemeler
250 gr tel kadayıf
150 gr tuzsuz künefe peyniri
4 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pekmez
Şerbeti için;
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı limon suyu
Künefe üzerine;
Toz antep fıstığı
Süt kaymağı veya dondurma
(isteğe bağlı)
Künefe Nasıl Yapılır?
İlk olarak künefenin şerbeti hazırlanır. Şerbet için, su ve şeker bir tencereye alınarak kaynamaya bırakılır. (Şerbetin dibine tutmaması için ara ara karıştırılır.) Şerbet kaynamaya başlayınca şekerin kesilmemesi için 1 çay kaşığı limon suyu eklenip 10-15 dakika kadar daha kaynatılır ve şerbet soğumaya bırakılır.
Künefe için, tereyağı kısık ateşte erimeye bırakılır. Eriyen tereyağı bir kenara alınarak bekletilir. Tereyağı donduktan sonra altında tereyağının suyu olacaktır bu suyu kullanmayın.
Hafif donmuş olan tereyağına 1 çay kaşığı pekmezi eklenerek muhallebi kıvamına gelecek şekilde karıştırılır.
Varsa künefe tepsisi yoksa alüminyum veya teflon tavanın altı bu pekmezli yağ karışımı ile yağlanır. Kadayıf tel tel tiftiklenerek ayrılır. Ardından iki parçaya ayrılır.
Ayırdığımız kadayıfın bir parçası yağlanmış tepsinin dibine aralarda boşluk kalmayacak şekilde serilir. Rendelenmiş peynirler kadayıfın üzerine yayılır. Diğer kadayıf da peynirin üzerinde boşluk kalmayacak şekilde kapatılır.
Kenarları düzeltilir ve başka bir tepsi altıyla veya eliniz ile üzerine bastırılır. İyice bastırarak arasında boşluk kalmamasını dikkat edin.
En kısık ateşte ocağın üzerinde tepsi çevrilerek pişirilir. Altının tamamen kızardığından emin olduğunuzda tepsiyi bir tabağın veya tepsinin üzerine ters çevrilir ve havaya atarak çevrilir. Tabi herkesi harcı değildir havaya atarak künefeyi çevirmek. Bunu has Hataylılar yapar. Diğer tarafının pişmesi için ikinci tepsinin içi de yağlanır.
Kızaran kısım üstte kalacak şekilde künefe tepsiye yerleştirilir ve altı kızartılır. Böylece iki tarafı da kızarmış olur.
Şerbeti kenarından başlanarak dökülür. Antep fıstığı veya süt kaymağı ile servis edilir.
Püf Noktaları:
Hemen yenmeyecekse şerbeti daha sonra dökülür. Künefe piştikten 1 dakika sonra şerbeti dökülür ve şerbet oda sıcaklığında soğuk olmalıdır.
Künefe, tuzsuz künefe peynirinden yapılır. Bulamazsanız eğer dil peyniri ile yapabilirsiniz ama aynı tadı vermeyecektir.
İlk kez künefe yapmayı deneyecekseniz ilk yaptığınızda belki güzel olmayabilir ama bir kaç kez denedikten sonra sizde mükemmel künefe yapabilirsiniz.
Meclis Künefe Cafe’de Antakya’nın tam merkezinde bulunuyor. Manzarası da oldukça iyi. Tadı damağınızda kalacak bu lezzeti yemek için kilometrelerce yol gelebilirsiniz. Ama hiçte pişman olmayacağınızın garantisini verebiliriz. Hatay’a yolunuz düşerse yemeden gitmemenizi tavsiye edeceğimiz bir tatlı servisi ile Meclis Künefe Cafe size kapılarını sonuna kadar açmış. Geleneksel tereyağlı künefeyi özenle sunmayı bekliyor. Eminim ki bu ballandıra ballandıra anlattığımız künefe haberimizle, canını istettirebilmişizdir. Hatta bu haberimizi okuduktan sonra bir künefeci arayışına girip künefe yiyecekseniz şimdiden afiyet olsun.