Uluslararası ticaretin bütün dünyada önlenemez gelişimi ve değişiminin hüküm sürdügü son çeyrek yüz yılda dış ticaret stratejilerini belirleyenler artık sadece büyük şirketler, büyük yatırımcılar ve güçlü devletler değildir.
Gerçek zamanlı iletişimin ve lojistik ağının bütün Dünyada gelişmesi ile artık orta ölçekli veya küçük yatırımcılarda uluslararası boyutta önemli oyuncular haline gelmiştir. Dolasıyla dış ticarette rekabet global ölçekte artmıştır. Bu gelişmelerde ihracat ve ithalat geleneklerini değistirmeye başlamıştır.
Örnek olarak günümüzde bir ülkeden diğer bir ülkeye ihracat pazarı arayışı olan bir ticari kurumun, bunu bulunduğu ülkeden yapması ile ihracat yapmak istedigi ülkede fiziksel adres oluşturarak hedef ülkede direkt pazar araması arasında büyük farklar vardır. Pazar ülkede yapılan fiziksel adres oluşturma ve yerinde pazar arayışı daha hızlı ve etkin sonuçlar doğurarak hızlı başarı getirmektedir.
Bu gelişmeler ışığında son yıllarda yapılan Türk dış ticaretindeki reformlar, Türk yatırımcısının dış ülkelere açılmasını ve bu ülkelerde yerinde çalışmasına olanak sağlamaktadır. Bu olanaklarda Türkiye’de ki önemli sektörler için verilen devlet teşvikleriyle hayata geçirilmektedir.
Tamda bu noktada Türk ihracatçısını Amerika’da bir çok fırsatlar beklemektedir. Tabii doğal olarak en çok sorulardan biriside şudur; “Teşvik alacağız, fakat bu teşvikleri Amerika’da nasıl kullanacağız?” Amerika ve Türk hükümetleri arasında yapılan anlaşmalarla, Türk Yatırımcıları için Amerika’nın yatırımcı vizesi uygulamları bu soruların yanıtı niteliğindedir. Yatırımcı vizesi statüsü ile herhangi bir girişimci Amerika’nın her hangi bir eyaletinde yasal olarak şirket kurabilir, ticari işlemler yapabilir ve hatta şubeleşebilir ve ürününü veya servisini yerinde satabilir. Bu vize çeşitleri (E1- E2 ve EB5 olmak üzere) ile ilgili ayrıntılı bilgileri https://www.uscis.gov/ adresinden alabilirsiniz.
Bu vize başvurularını yapmak için konusunda uzman göçmenlik yasası avukatlarıyla çalışılıp başvurulmasının büyük yararı olduğuda ayrıca önemli bir ayrıntıdır. Yatırımcı vizesi onaylanan kişilerin Ticari girişimlerini ilgili oldukları eyalet ve federal yasalara tabii şekilde gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu bağlamda da konunun uzmanları ile çalışılmasında büyük yarar vardır.
Sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu gelişimi ve değisimi fark edip, yatırımcıya buna göre stratejik destekler verirken, bu konuda fırsatları iyi araştırıp değerlendirmek ülkemizin girişimcilerine düşmektedir. Bu faaliyetler hem ülke ekonomisine büyük katkı sağlacak hem de bu ülkelerle ilişkileri geliştirmekte büyük rol oynayacaktır. Özellikle batı yakası olmak üzere Amerika piyasaları halen bakir ve bir cok endüstride ürün ihtiyacı bulunmaktadır. Bu sektorlerin başlıcaları otomotiv yedek parça, inşaat yapı malzemeleri, tekstil, ev aletleri ve aksesuarları ve medical araç gereçler olmak üzere daha bir çok alanda fırsat denizi sizleri beklemektedir.
İlginizi Çekebilir
YENİ KARİYER YOLU: GİRİŞİMCİLİK
Son yıllarda, girişimcilik ve inovasyon kavramlarının giderek artan bir şekilde popüler olduğuna ve artan sayıda …