Ana Sayfa / Dergide Bu Ay / Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar

Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar

Murat bey okuyucularımızın için kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1971 yılında Keskin’de doğdum. Eğitimimi Ankara’da tamamladım. A.Ö.D Tevfik Fikret Lisesi’ni bitirdikten sonra 1994 yılında ODTÜ İktisat bölümünden Ekonomist ünvanıyla mezun oldum. 2 yıl Price Waterhouse Coppers’ta çalıştıktan sonra yaklaşık 14 yıl Anadolu Grubu’nun finans sektöründeki iştiraklerinde üst düzey yöneticilik yaptım. 2010 yılı başında profesyonellikten girişimciliğe geçiş yaparak bir aracı kurum satın aldık. Akabinde, Bosphorus Capital Portföy Yönetimi A.Ş.’yi kurduk. Şirketimiz 3 yıl gibi kısa sürede Türkiye’nin en büyük bağımsız portföy yönetim şirketi konumuna ulaştı. İtalya’nın en büyük bağımsız portföy yönetim grubu olan Azimut Internaqtional Bospghorus Capital’in %100 hissesini 2015 yılı içerisinde satın aldı. Daha önce satınalmış olduğu iki Türk portföy yönetim şirketi ile birleştirdi ve entegre yeni yapının ismi Azimut Portföy Yönetimi A.Ş. oldu. Yaklaşık 3 milyarlık varlık büyüklüğüne sahip Türkiye’nin en büyük bağımsız portföy yönetim şirketi olan Azimut Portföy, dünya genelinde 50 milyar $’lık varlık büyüklüğüne sahip Azimut International’ın iştirakidir. 2016 yılından bu yana Azimut Portföy’de Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyorum. Evliyim ve İrem Duru ve Beren isminde iki kızım var.

İtalya’nın en büyük bağımsız portföy yatırım şirketi olan Azimut Portföy’ün Türkiye’ye giriş öyküsünü sizden öğrenebilir miyiz?
Azimut Türkiye’ye çok inanan ve güvenen bir uluslararası grup. Yaklaşık 5 yıldır Türkiye’de yatırım yapmakta ve yatırımlarını sürekli artırmaktadır. Dinamik ve yenilikçi bir grubuz. Sektörde bir çok ilki gerçekleştiriyoruz. Önce 3 ayrı şirket satın alarak inorganik büyümeyi tercih ettik. Şimdi ise yoğunlaşmamız kendi kaynaklarımızı kullanarak organik büyüme yönündedir. Azimut olarak Türk porföy yönetim sektöründe ilk şube açılışını Denizli de gerçekleştirdik. Yakın zamanda Dubai de bir ofis açmak üzere SPK’dan izin aldık. Azimut’un global vizyonunda Türkiye’nin MENA olarak adlandırılan Kuzey Afrika-Orta Doğu bölgesinin merkezi olma görüşü bulunmakta ve Azimut olarak İstanbul Finans Merkezi projesine yürekten inanmaktayız.

Finansal danışmanlık platformunda çok şubeli bankaların da dahil olduğu sıralamada ilk 10 kurum arasında yer alıyorsunuz. Bu başarıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tükr portföy yönetim sektörünün büyüklüğü 2016 yılı sonu itibariyle 122 milyar TL’ye ulaşmış durumdadır. Bunda en büyük etken devletin bireysel emeklilik sektörüne sağlamış olduğu çok kıymetli destektir. azimut olarak Türkiye’de faaliyet gösteren bankalarının da yer aldığı portföy yönetim sektörünün en büyük ilk 10 kurumu içerisinde yer alamkatayız. Diğer yandan Azimut olarak bireysel emeklilik fonları yönetmemekteyiz. Bireysel emeklilik sektörünü dışarıda bırakıp bakıldığında 4 büyük özel ve bir kamu bankasının arkasından Türkiye’nin en büyük 6. portföy yönetim şirketi konumundayız. Azimut İtalya’da Milano borsasına kote ve hisselerinin yaklaşık %85’i halka açık. Bu durum şirketin temel motivasyonunu büyümek üzerine kurgulamasına neden oluyor. Uluslararası ölçekte sürekli büyüyen grup sadece 2016 yılı içerisinde ykalşık 6,5 milyar Euroluk ilave büyüme kaydetmiştir. Aynı vizyonu Türkiye ve bölgede de uygulamak temel vizyon ve misyonumuz. Azimut’un en değerli varlığı insa kalitesidir. Hizmet sektöründe faaliyet gösterdiğimizden dolayı, insana yatırım yapmaktayzı. Yüksek kalitedeki insan kaynağımız başarımızın arkasındaki en önemli güçtür.

Türkiye’de ki ekonomik ve siyasal ortam yatırımları ve yabancı yatırımcıları nasıl etkiler?
Türkiye’nin orta ve uzun vadede çok büyük potansiyel taşıdığına inanıyoruz ve bunu görüştüğümüz tüm yabancı yatırımcılarla da paylaşıyoruz. Kısa vadede jeopolitik riskler yüksek gözükse dahi, bu coğrafyanın demokrasi kültürüne sahip ve devlet geleneği olan tek ülkesinin Türkiye olduğunu tüm dünya bilmektedir. Dolayısıyla geçiş dönemi olarak gördüğümüz 2017 sonrasında Türk ekonomisinin ve Türk varlıklarının ciddi değer kazanım potansiyeli taşıdığı kanaatini taşıyor ve muhataplarımıza da aktarıyoruz. Dünya genelinde mikro milliyetçiliğin arttığı, ticarette korumaclığın tekrar gündeme geldiği bu dönemlerde, Türkiye gibi nüfusunun %99,9’u müslüman olan ancak laik bir yönetim anlayışını benimsemiş, cumhuriyet kültürüne sahip bir ülke tüm dünya için emsal teşkil etmektedir. Müslüman topluluklarla ilgili Batı’da artıyor gözüken bazı görüşlere verilebilecek en olumlu cevap yükselen bir Türkiye olacaktır.

2017 yılında Türkiye’de ki ekonomik durumu ve döviz piyasalarını nasıl değerlendirirsiniz?
Türkiye ekonomisi 2016’da maalesef istenen performansı gösteremedi. Bir çok sebebi olmakla birlikte en başta geleni artan jeopolitik risklerdir. Maalesef arzulanan büyüme rakamını gerçekleştiremedik ve döviz kurlarında da önemli artışlarla karşılaştık. 2017 yılının ise daha pozitif geçeceğine inanmaktayız. Türk Lirası cinsinden varlıkların aşırı değer kaybettiğini, döviz kurlarının ise aşırı yükseldiğini düşünüyoruz. Reel efektif döviz kuru olarak nitelendirilen, makro bazı analizlerle kurların değer seviyesini ölçen verilerle de destekelenebilecek bu görüşümüzün 2017 yılında etkin olacağı kanaatindeyiz. Biz yatırımların Türk Lirası cinsinden yapılmasının orta ve uzun vadede ciddi reel getiriler sağlayacağını savunmaktayız.

Azimut Grup olarak önümüzdeki süreçte Türkiye’de ki yatırım planlarınız nelerdir?
Azimut Portföy olarak halihazırda yaklaşık 50 kişilik profesyonel kadromuz mevcut. 2016 yılında istihdam açısından özellikle satış kadrolarımızda genişleme sağladık. 2017 ve sonrası için de aynı motivasyonumuzu koruyoruz. Türkiye’ye yatırım yapmaya iştahlııyız ve büyüyeceğiz. Sadece Istanbul değil Anadolu’da değişik merkezlerde de bölge müdürlükleri açarak tüm Türkiye’ye yayılmayı hedefliyoruz. Türk ekonomisinin 2017 yılından itibaren tekrar arzulanan ivmesini kazanacağını düşündüğümüzden biz de büyüme planlarımızı daha agresif oluşturuyoruz. Azimut son 5 yılda Türk Portföy Yönetim sektörüne yatırım yapan tek uluslararası kurumdur. Hedefimiz gelecek 5 yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük 5 portföy yönetim şirketi arasında yer almaktır.

İlginizi Çekebilir

YENİ KARİYER YOLU: GİRİŞİMCİLİK

Son yıllarda, girişimcilik ve inovasyon kavramlarının giderek artan bir şekilde popüler olduğuna ve artan sayıda …

Bir cevap yazın

Watch Dragon ball super